PME Records on solminut uuden levytyssopimuksen – AHO

PME Records on solminut uuden levytyssopimuksen – AHO

Monipuolisen musiikintekijän Matti Ahopellon oma projekti AHO on​ kauniisti maalailevaa ​ambientia. Se syntyy omassa studiossa Helsingin laitakaupungilla. Sinne, peitettyjen ikkunoiden taakse ja ravintolayrityksen varastona toimivan käytävän päähän, vuosikertasyntetisaattorien ja modernin tietokoneohjatun äänitysjärjestelmän ääreen Ahopelto päätyy toteuttamaan työtään ja intohimoaan.

Joskus tiedän mitä haluan tehdä, joskus taas tulen tänne ihan vain odottelemaan inspiraatiota.

Ensimmäisenä annoksena AHOn inspiraation tuloksista PME Records julkaisee ​5.6.2020​ EP:n ​Usually I’d Overthink This​, joka sisältää kappaleet ”R U DOING ANYTHING NOW?” ja ”STILLNESS: CHAOS: CREEK.”

AHO -projektin tekeminen lähtee Ahopellon omista syntikkaruuvailuista ja tekstuurien löytämisestä. Analogisiin syntetisaattoreihin on pitkä suhde, joka alkoi Tapio Viitasaaren kanssa perustetussa Zebra & Snakessa jo toissa vuosikymmenellä.

– ​Omistin enimmillään noin 40 synaa. Olen sitten myynyt niitä pois ja säilyttänyt tärkeimmät.

Viitasaari soittaa myös EP:llä pianoa. Eli vaikka Ahopelto viihtyy työhuoneellaan tunteja laskematta, AHO ei toteuta mitään dogmaa vain yhdestä tekijästä. Lisäksi EP:llä kuullaan Juho Kanervon selloa ja Matin pikkusiskon Laura Ahopellon huilua.

Usually I’d Overthink This​ -EP:n masteroinnista vastaa yhdysvaltalainen Taylor Deupree, joka tunnetaan muun muassa yhteistyöstään Ryūichi Sakamoton kanssa.

AHO TARKOITTAA japaniksi tyhmää. Ahopelto tietää sen.

– Se on minusta oikein hauska juttu. Nimi olikin eräänlainen viittaus japanilaiseen ambient-perinteeseen.

Japanilainen musiikki, muun muassa Hiroshi Yoshimuran äänimaisemat ja Sakamoton elokuvamusiikki on vaikuttanut Ahopeltoon ja inspiroinut tekemään kokeellista ja orgaanista musiikkia ihan Ahona.

Ennen AHOa Ahopelto on muun muassa tuottanut musiikin Marimekon muotinäytöksiin jo liki vuosikymmenen ajan. Ahopelto on myös ansioitunut mainos- ja elokuvamusiikin säveltäjä. Lyhytelokuvista yli jääneitä teoksia kuunnellessa Ahopelto innostui säveltämään lisää samantyyppistä maalailevaa, tekstuuri rikasta musiikkia – ja AHO oli syntynyt.

Ahopelto tunnetaan myös Siinai -yhtyeestä. Viime vuosikymmenellä paljon Suomen ulkopuolellakin keikkaillut yhtye valmistelee uutta albumia rauhalliseen tahtiin. Parhaillaan hän tuottaa Emma-palkitun Vestan toista albumia ja AHOn debyyttialbumia.

Usually I’d Overthink This -EP:n visuaalisen ilmeestä vastaa Antti Kekki ja EP:n kanssa julkaistavan ”R U DOING ANYTHING NOW?” Instagram-filtterin on suunnitellut Maisa Immonen yhdessä AHOn kanssa.

 


Lisätietoja / Haastattelupyynnöt:

Saara Everi / saara@pmerecords.fi