Unohda jooga ja syvään hengittäminen – kuuntele Babelin Breathe

Unohda jooga ja syvään hengittäminen – kuuntele Babelin Breathe

“ethereal melodies emphasise the spellbinding and poetic lyricism”

THE LINE OF BEST FIT

“an out-of-body experience that is simply striking and stunning”

THE REVUE

 

Kun edellistä, huhtikuussa julkaistua maxisingleä Honeyspell kuvailtiin maailmalla eteeriseksi ja maagiseksi, on perjantaina 22.10. julkaistava tuplasingle Breathe vähintäänkin sitä ja taas jotain uutta. 

Babel esittää unenomaista indietä, joka luo maailman jonne paeta. Tämä samettinen synergia, joka syntyi Pykärin O -albumin tiimoilta, on kahden indiepopin ylistetyn tekijän; Karin Mäkirannan ja Mikko Pykärin bändi. Ja se on valmis julkaisemaan debyyttialbuminsa Yoga Horror

Tuplasinglen A-puoli Breathe on 2022 julkaistavan albumin avaus. Kokonaisuus on rakentunut Breathe -hengitysharjoitusten ympärille ja kuvaa elämää painostavan terveyskultin keskellä. “Jooga on itsekeskeistä ja omahyväistä pakenemista. On monesti jopa väkivaltaista keskittyä vain itseensä. On outoa miten kasvisten syönti tai pelkkä hengittäminen voidaan pahimmillaan valjastaa osaksi uskonnollista kulttia ja tehdä smoothien juomisesta rituaali. Breathe on Babelin hengitysharjoitus.” – bändi kertoo.

B-puolelta löytyvä Cutest Quotes rauhoittaa bassosävytteisen Breathen tiimoilta ja on utuinen rakkauslaulu. Mäkirannan laulu istuu riisuttuun tuotantoon vaivattomasti. Bändille kappale on kuin vertaistuki inhimillisten ongelmien kanssa painiville: “Monilla meistä ei ole oikeasti mitään käsitystä miksi teemme mitä teemme tai miksi vaikkapa päädymme yhteen jonkun ihmisen kanssa. Silti yritämme koko ajan kertoa itsellemme ja muille syitä toiminnallemme ja joskus tämä selitys pyörii täysin epäolennaisten asioiden ympärillä. Kaikki selittely on yhtä turhaa, mutta joskus se voi silti olla todella söpöä. The Cutest Quotes on sympaattinen selitys yhdelle ihmissuhteelle, josta ehkä kuitenkin lopulta puuttuu jotain.”

Babelin Mäkiranta ja Pykäri ovat Suomen 2010-luvun kiitetyimpiin lukeutuvia indiemuusikkoja. Regina- ja Shine 2009 -yhtyeistä tuttu helsinkiläinen Pykäri on ollut 2000- luvun ensikymmenellä Suomen kansainvälisesti maineikkaimpia popmusiikin visionäärejä ja tuottajia. Pykärin albumit ovat keränneet kiitosta esimerkiksi Pitchfork-sivustolla. Mäkirannan indieyhtye Karina oli ehdolla Pohjoismaiden vuoden parhaan albumin palkinnon (Nordic Music Prize) saajaksi debyytillään, jota Pohjolan suurin päivälehti luonnehti viiden tähden arviossaan yhdeksi hienoimmista suomalaisista esikoisalbumeista vuosikausiin.

Esikoisalbumiaan viimeistelevä Babel tuo yhteen Reginan ja Karinan parhaat puolet, kuten utuisesti hellivät dreampop-vaikutteet: Mäkirannan eteerisesti leijailevat laulumelodiat, verkkaisesti nakuttavat rumpukoneet, urkusoundit ja parin vuosikymmenen takaiset indiekitarasävyt. Vertaus Suomen Beach Housesta on ehkä ilmeinen, mutta baltimorelaisyhtyeen tavoin Babel synnyttää musiikissaan toismaailmallisen mentaalisen pesäpaikan tai turvasataman, johon kuulija voi paeta suojaan.

 


HAASTATTELUT JA LISÄTIEDOT:
Saara Everi / PME Records
saara@pmerecords.fi